Terapia czaszkowo-krzyżowa (cranio-sacralna)

Punktor  O metodzie

Moment narodzin to ogromny wysiłek dla dziecka. Jego ciało jest poddawane kompresji, co może powodować nieprawidłowości w pracy układów i narządów. Za pomocą przykładów z własnej praktyki oraz licznych zdjęć z sesji terapeutycznych praktycy pokazują, jak terapia czaszkowo-krzyżowa wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. Metoda ta pomaga rozwiązać wiele problemów emocjonalnych i fizjologicznych u noworodków oraz małych dzieci.
Terapię czaszkowo-krzyżowa jako jedną z nielicznych metod można stosować od pierwszych dni życia dziecka. Polega na bardzo delikatnym i uwalniającym dotyku. Im wcześniej rozpoczyna się pracę tą metodą, tym większy ma ona wymiar profilaktyczny i leczniczy.

Podstawy tej metody oparte są na anatomii i fizjologii. W terapii wykorzystujemy trzy fizjologiczne rytmy naszego organizmu: rytm bicia serca(puls), rytm oddechowy i rytm kranialny (tętnienia płynu mózgowo-rdzeniowego). Jej holistyczne działanie na organizm wykorzystuje zdolności samoregulacji.

Zabieg rozpoczyna się od rozluźnienia struktur poprzecznych czyli powięzi w obrębie miednicy, przepony, górnego otworu klatki piersiowej i kości gnykowej. Następnie rozluźnia się struktury pionowe czyli stawy krzyżowo-biodrowe, połączenie lędźwiowo-krzyżowe i szczytowo-potyliczne. Końcowym etapem jest rozluźnienie opony twardej rdzenia kręgowego.

Terapia ma za zadanie zniwelowanie blokad i przywrócenie właściwej pulsacji, a tym samym równowagi organizmu. Sesja terapeutyczna polega na delikatnej manipulacji i uciskaniu w obrębie czaszki, kości krzyżowej i kręgosłupa w celu rozluźnienia struktur łącznotkankowych. Ruchy przebiegają wzdłuż naturalnych ścieżek ruchu kości czaszki. Za pomocą dotyku terapeuta wyczuwa napięcia. Dociera nie tylko do blokad, ale też do samych przeżyć. Dlatego zdarza się, że podczas terapii pacjenci płaczą czy drżą. Uświadamiają sobie różne rzeczy, ale dzięki temu mogą je zmieniać, spowodować, żeby nie wpływały na teraźniejsze życie. Jednocześnie, poprzez dotyk przywraca się organizm do równowagi.

Terapia czaszkowo-krzyżowa najlepiej pomaga w następujących problemów zdrowotnych:

• autyzmu, kłopotów z koncentracją, zaburzeń osobowości, nadpobudliwości u dzieci, stresu, dysleksji, kłopotów w szkole;
  • bólów i zawrotów głowy, migren, kłopotów ze wzrokiem i słuchem, nawracających zapaleń uszu u dzieci, zapalenia zatok, napięć i bólów w stawie skroniowo- żuchwowym, wybicia żuchwy, wady wymowy, zgrzytania zębami oraz wady zgryzu;
  • skoliozy, bólów kręgosłupa i pleców, rwy kulszowej, bolesnego napięcia barków, wszystkich urazów powypadkowych.

Zazwyczaj efekty odczuwalne są już po pierwszej sesji, a liczba sesji zalecanych do uzyskania optymalnego efektu terapii ustalana jest z każdym indywidualnie.

Punktor  Terapeuci

mgr Dominika Szlachta